Saturday, November 29, 2008

Breakfast...Lunch...

Adik ku Izal (lihat Friendster dia) tanya "akak sarapan apa kat sana? Makan roti je ke?" Sekali tu je ade makan roti arab...Hmmm maka entri kali ni aku citer sikit apa yang kami makan kat sini. Alhamdulillah menu tetap sama cam mesia sebab bahan2 agak mudah juga nak diperolehi. Ada kedai Indonesia, so adelah tempe...yang lain2 tu ada dijual kat pasar basah (jauh dari rumah - aku lum sampai lagi) kalau beli sekali untuk stok seminggu ke dua minggu like serai, daun pandan and so on.

Hubby suka sarapan "nuget mesia" iaitu jemput-jemput. Tak kiralah jemput2 ikan bilis ke, jemput2 pisang ke...aku laks suka lempeng, bagus ah tu, tepung aje lah tiap2 pagi... Pisang goreng, nasi goreng, nasi lemak, bihun goreng antara menu breakfast yang pernah aku buat kat sini. Lunch pulak masaklah ikan ke, ayam ke n lagi skali favourite hubby kari kambing. Tak pernah2 aku masak kambing kat sini leh pulak terror masak (sebab ada "pembantu" ; stok kari Adabi dari mesia tuhari) hehehe....


Makan buah sebelum makan tau, bukan selepas makan, sunnah...


Sambal kicap "menu" yang tak leh tinggal...



"Pizza Peah"...


Makan ngan pizza peah pun sodappp



Ikan sambal...


Ayam "pegang" Iman...



Kami hantu ketammm...


Sup ayam Amien...

4 comments:

Anonymous said...

cuba ler resepi ni....kalu nak resepi mlnta lerrr kalau pandai boleh bagi tau....(terliur tgok blog peah mcm2 gambar makanan) - kak liya

ADleez said...

slm kak peah...
amboi kelasss u...ade name pizza peah tu... sodap tu dicicah ngn kuah kari kan... wah2 seme masakan akak ade name anak2...ni kene tyr bt nihhh...hehhe

yann said...

tringin plk n makan lempeng..tp suka mkn ngan sambal ikan bilis..yummy..

Mohd Sabar & Rafieah said...

kak liya : alahai...main2 je masak tu

lieza : nama abah dia je takde...kekeke

yan : tul tu...sambal tumis ikan bilis pun sodappp...