Friday, December 21, 2012

Tips Cantik ;)

Assalamua'laikum kawan2 semua... Ntah kenapa sejak akhir2 ini aku terpanggil untuk membuat perubahan pada diri "luaran". Mungkin kerana usia yang semakin meningkat dan takut cik abang lariii hihihi... (Siapa tak sayang suami oiii...)

Dulu aku tak kisah sangat dengan penampilan diri. Alhamdulillah sejak kebelakangan ni, aku dah pandai make-up, pakai bedak muka n gincu... Itu step pertama yang cuba aku laksanakan dan aku seronok bila lihat mukaku bewarna. Terkini aku buat facial... Step kedua dan punyalah teruja dengan kehalusan dan kemulusan kulit ini, terus aku mencari sebanyak mungkin cara untuk mencantikkan diri hanya untuk tatapan suami :)

Step ketiga - mandi fajar (mandisebelum subuh...) Yang ini sangat2lah berguna untuk aku kerana selain kelebihan yang aku senaraikan di bawah, aku tambah lagi satu yang PALING PENTING ini iaitu selesai mandi - tahajjud - ngaji selembar dua - solat subuh --- preparation untuk sediakan SARAPAN buat keluarga! Seringkali aku abaikan ini. Aku berazam untuk tidak lagi meninggalkan tanggungjawab ini setap hari walaupun hanya sekeping lempeng!
Iman, Amien n Amaan mandi di Thistle Hotel, JB

"Daripada Imam Ahmad As-Syaraji; dalam menjaga kesihatan Rasulullah S.A.W mengamalkan mandi fajar iaitu mandi sekitar pukul 4 pagi (sebelum subuh)". Kelebihannya ialah:

1. Tidak terkena penyakit asma
2. Terhindar dari angkara jahat seperti sihir
3. Tubuh badan menjadi sihat
4. Wajah bercahaya
5. Doanya mudah dimakbulkan Allah
6. Wajah menjadi awet muda
7. Kulit lebih lembut dan halus

Pada waktu pagi selalunya kita akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. Tapi lepas ini, jika u all tak nak memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk sbb ia dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

Dengan adanya pancutan air, maka ion negatif dan ion positif terpecah. Ion positif yang lebih berat, membuat ion ini cepat jatuh sedangkan ion negatif dapat melayang di udara. Itulah sebabnya kita merasa lebih nyaman dan segar ketika mandi di air terjun atau ketika menghirup udara setelah hujan kerana terdapat ion negatif di udara. Dalam satu pancutan, jumlah ion negatif meningkat 10 kali ganda setelah digunakan shower selama 5 minit dan terus bertambah dengan semakin lamanya penggunaan shower. Tetapi harus diingat, bahawa wap panas dapat meningkatkan ion positif, maka bila kita mandi pastikan ada ruang udara dan sehingga terjadi pertukaran udara.

Penggunaan shower juga dapat memberi urutan pada wajah kita sehingga wajah kita dapat bernafas dengan lebih baik. Maka untuk mendapatkan kesan yang baik, hendaknya shower tidak digunakan secara tegak lurus, tetapi dengan megiring lebih kurang 60 darjah. Jadi, tidak ada salahnya cuba menggunakan shower ketika mandi sebagai terapi untuk wajah kita yang mulus nih hihihi... 

8. Melancarkan peredaran darah

Jika peredaran darah kita lancar maka tubuh badan akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. Malah kita juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih. Best kan??? 

9. Meningkatkan kesuburan

Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila kita mandi pada waktu pagi. Ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita. So kalau nak tambah lagi molek sangat le tu... Pakat-pakat dengan cik abang yer hihih... 

10. Mengurangkan risiko darah tinggi

Untuk yang memiliki penyakit darah tinggi dan nak elak pun elok sangat ni, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk mengurangkan penyakit tu. Insyaallah, dengan izin Allah, jika ia diamalkan selalu, penyakit tu akan pulih. Setidaknya tak le tahap membahayakan. Penyakit 3 serangkai ni mana leh hilang bila dah ada tapi Insyaallah cara ni leh turunkan paras bahayanya. 

11. Mengurangkan tekanan serta tenang

Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah celsius. Buat yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik untuk menghilangkannya. Oleh itu, ubahlah tabiat kepada mandi pagi sebelum subuh. Kalau tak alami depression pun bagus juga amalkan. Tenang je rasanya. Lagi best pastu terus solat lagi le tenang. 

12. Meningkatkan sel darah putih

Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. Apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. Oleh itu, kita tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit. Tu sebab mak ayah dulu susah nak dapat penyakit terutama yang teruk-teruk tu. 

13. Mengeluarkan racun dalam tubuh

Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

14. Turunkan berat badan

Air yang sejuk dapat membantu kurangkan lemak dalam badan. One big good news for those not like me hihihi... Camne kalau nak gemuk lak ek? 

15. Jangkitan kulit

Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit. 

16. Selesema dan sakit kepala

Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk. Lakukannya selama 10 hingga 20 minit. 

17. Insomnia

Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah, pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

Sebelum terlupa, the very important ia cantikkan yang "dalaman" juga ya! How??? Will be continue... In syaa Allah :)

Friday, July 20, 2012

Ramadhan Yang Mulia

Malam ni saje nak try update blog guna galaxy notes pemberian suami untuk ku... Dah lama blog ni tak dimuatkan dengan ilmu-ilmu atau perkongsian yang bermanfaat...

Sempena Ramadhan yang bakal menjelang tak lama lagi, aku mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Ramadhan Kareem buat semua teman2 blog ku... Ku pohon kemaafan andai ada kesalahan dan kesilapan yang ku lakukan samada sengaja atau terlepas pandang...


Bersama kita manfaatkan bulan yang penuh dengan ganjaran dari Ilahi :)

Wednesday, October 12, 2011

Ikhlaskan Diri Ku

:) sudah lama tak berblogging sejak ada FB ni... Kasihan blog kami... Hubby beberapa kali menyuruh aku masukkan entri baru... Alhamdulillah malam ni baru Allah beri kesempatan waktu untuk aku coretkan sedikit perkongsian ilmu untuk peringatan diri yang kerdil ini bersama-sama.

Bicara kali ini tentang keikhlasan... Perkataan yang mudah dan lembut untuk diucap, namun agak berat untuk dapat merasai serta merealisasikannya. Walaupun begitu hendak seribu daya, usaha ke arahnya pasti kita akan menggapainya.

Setelah sekian lama aku hidup di bumi Allah ini, barulah kebelakangan ini dapat aku rasakan apa itu erti keikhlasan... Seronok dan bersemangat untuk meneruskan hidup ini walau apa cabaran yang mendatang. Apa yang telah ditemui hanyalah apabila buang segala mazmumah, maka mahmudah akan datang mengganti tempat. Berfikiran positif juga amat menolong diri dalam mencari redhaNya Ya Rabbul Izzati...

Sering mendengar IKIM.FM juga amat membantu diri ini dalam mengejar kebahagian hidup di dunia samada dalam keluarga mahupun kerjaya apatah lagi untuk akhirat! Hiburan mendidik jiwa... banyak zikir2 dan alunan ayat al=Quran serta madah pujangga yang menginsafkan kita... Jom dengarkan IKIM.FM!