Saturday, October 18, 2008

Seminggu Di Al-Merqab, Doha

(Seronok lah dok sini...Mai ah...) Dah seminggu kiranya aku dok kat Doha ni. Sampai tuhari 12hb dr KL kul 3.35pg n tiba Doha kul 6.40pg, nampak cam 3 jam perjalanan jek ek? But actually it's take time 8 hours to arrived. Kat Doha kul 6 lebih but waktu Malaysia dah kul 11 lebih. Malaysia leading 5 hours than Qatar.

Panas? Takde lah...Alhamdulillah...May be sebab la ni nak masuk winter but doesn't have snow. Waa...Rugi aaa. Hehehe...Ingat ni kat Korea ke? Kata pemandu Karwa (teksi) high impact dia boleh cecah sampai 2 degree. So environment dia la ni tak jauh beza ngan Malaysia. Pagi2 leh dah nampak kabus, kalau tak, before that tak sempat pun nak nampak embun, dah terang!

Hari pertama (Ahad) sesampai je umah kami melepakkan diri. Penat beb! Dlm kapal terbang bukan leh tido betul. Ptg kuar shopping beli brg2 basah kat Carrefour, City Center. Kat Doha ni aku mengalami 2 shock! First "Price Shock". Kalau kat Malaysia shopping giler2 pun mau2 ada lah dlm RM300 lebih tapi kat sini, segitu jek dah QR600 lebih...Sabo je lah. 1st n 2nd day aku cam org Eskimo, berskaf n mitten, stokin n jaket ape tah lg. Actually dlm umah pasang air-cond 24 jam. Anak-anak pakai long sleve je n stokin tak tinggal.

Hari kedua (Isnin) aku kene "Timing Shock" plak. Mana taknye, asyik teringatkan waktu Malaysia jek. Pergerakan pun rase cam lambat je. Sampai masak tuk lunch aku buat lps zohor, sini zohor dia kul 11 lebih pagi. Sian cik abang, lunch lambat...Hehehe...Hari ni jugak lah aku diserang pening2 lalat n mabuk laut. Kuikuikui cam pusing umah ni dibuatnya. Ape lagi husband suh pi rehat...Agaknya baru tuko angin kot...Ptgnya kwn hubby yg bujang2 (lum bawa wife) dtg ziarah jenguk kami, Cek Madi, Cek Mat Faisal n Cek Hussin.

Hari ketiga (Selasa) pi buat Blood Group. Nasib baik klinik tu dekat ngan umah ni. Jalan kaki jek. Yang klakonya si Amien tak ape2 pun bila nurse tu cucuk jarum but si Iman lum cucuk dah nangis. Sian dia...Ptgnya kwn hubby dtg ziarah, Cek Rosman n Kak Sam from appartment lain.

Hari keempat (Rabu) tak gi mana kot but cik abang keje malam. Buat house keeping n susun baju2 yg dibawa...

Hari kelima (Khamis) g swimming pool, dlm appartment ni jugak. Yg bestnya kalau dah satu family masuk, orang lain tak boleh masuk. So ape lg, ingat tak nak mandi, skali tergoda daaa....Aku pun debusss sekejap. Jakuzi n sauna lum rase lg sbb ada Amien kan, dia bukan nak ngan abah dia lelama. Hari ni aku pun dah semakin stabil n dah boleh tune timing Qatar ni. Tak le cik abang lunch lambat lagi...Hehehe...

Hari keenam (Jumaat) g shopping lg kat City Center tuk kali kedua. Ptgnya ada 2 family kwn hubby dtg ziarah. Cek Wan n Kak Wa dr Terengganu & Cek Yus n Kak Wani dr Perlis but depa ni dok seappartment ngan kami.

Hari ketujuh (Sabtu) hari ni lah, tak g mana pun. Dok umah jek update blog ni. Perubahan yg aku rase setakat ni ialah aku n iman kuat mkn n cepat lapar. Harap2 lepas ni blk Malaysia bertambahlah sikit berat badan aku...hikhikhik...

Aktiviti anak-anak; bangun tido main games, PSP, watching televisyen, naik walker (Amien) tido lps zohor, bangun main games sampai malam. Si Iman dah bosan dah...Dia minta dihantar ke school plak...Sian dia..."Sabar ye, Man" tahun depan Iman akan school sbb tahun ni Iman tak cukup umur lagi, baru 3 tahun lebih...

Iman ngan tumblernya
(kat sini kene selalu minum air)






Amien leka main tangannya









Amien yg dah start angkat2 badan









Tu lah keje si abang... Main.. Main.. Main..









Amien nengok tv sambil duduk(eksen jek tu) Tu botol susu Iman, Amien still breast feeding lagi!



3 comments:

Anonymous said...

Assalamua`alaikum.

AlhamduliLLAH, dah selamat sampai.
Tahniah,untuk Peah,anak-nak dah suami dah sampai Doha. Baru lah nampak berseri-seri. ha..ha..
Bila balik M`sia nanti tentu berat badan bertambah. Entah kenal lagi tak.

2. Maaf, hari tu tak sempat hantar kat Senai.(tunggu sangat harinya... tapi kehendak Allah, boleh terlupa pulak)

3. Baguslah ada blog.Dapatlah saya baca dan tahu banyak cerita. Blog saya dah nak dekat setahun tak update, jadi malu nak beri alamatnya. Nanti aaa..

4. Reunion ahad ini. cikgu2 pun ada dijemput. tapi tak tahu nak dapat pergi, sebab 27 cuti. semua pelajar balik kampung.

5. Ok, jumpa lagi. Rasa "dekat dihati" sebab boleh baca blog tiap hari/minggu.
Salam untuk Sabar dan peluk cium untuk Iman dan Amin (yang tak sempat jumpa)

Anonymous said...

salam hijrah.............
harap sihat ye tetamu baru Doha....
teringat ku zaman belajar di cairo dulu.......bukan 2 shock je...mcm2 shock rasanye....
A'la kulli hal...sambil2 berziarah di sana..sambil2 mnjadi sayap kiri ur hubby kat sama...jgn lupe ambil kesempatan explore jejak2 ulamak yg ade kat sane....
salam rindu peluk cium tuk iman n amien....
istimewa dari acik is heh....muuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaaaahhh......

Iman & Amien said...

Wslm wrth kak ain & is...
Alhamdulillah walaupun kak ain tak hantar tp peah tahu berkat doa akak n kawan2 kami selamat sampai n gembira di sini. ada rezeki jemput ke rumah ni ya...

Insyaallah memang niat kami juga utk explore jejak ulama' di bumi ambiyak ni. doakan ya...