Monday, September 7, 2009

Reception, AKIS vs Tadika Kemas, Tunggal

Hari ni hari pertama iman ke sekolah... bersemangat sungguh dia... suka sangat dapat naik bas gi sekolah... kalau ikut aku nak je gi antar iman sampai sekolah maklumlah hari pertama... tapi memandangkan hubby kene keje malam n sebab dia tak tido lg dari malam tadi hingga ke subuh, maka aku batalkan aje niatku ini. Hubby pun janji kalau dia off dia nak gaks antar n amik iman dari sekolah...

Iman aku kejutkan dia pukul 5.10 am... mandi, sarapan n siap2 turun kat gate, bas dah sedia menanti. Perjalanan dr rumah ke sekolah iman lebih kurang 45 - 60 minit... sebab kami di doha, sekolahnya di comunity rasgas nu... siapa2 yg dah lama keje sini, derang dah duduk kat comunity tu... kami lum pindah ke situ lg... ntah sempat ntah tak hihihi... Pukul 6 bas dah jalan... kelas iman start at 7.15 until 9.30 am... Ntah ape lah yg dia belajar 2 jam tu... ade ke sekolah 2 jam aje... tak logik betul!

Memang betullah pepatah tu kata, hujan emas di negara orang... sekolah kat mesia juga yang bagus... dah lah AKIS ni British yg punya, maka takdelah doa makan, zikir munajat sebelum mula kelas macam kat Tadika Kemas, Tunggal (iman pernah sekolah kat situ 2 bulan)... Itulah perbezaan yang menakutkan yang membuatkan kami tak betah duduk di sini...hihihi... Satu lagi di hari pertama iman di sekolah, balik tu iman cerita dia kencing berdiri (ada tempat lelaki berdiri tu...) sabo je lah aku... aku tak pernah ajar dia kencing berdiri. Kan Islam pun tak galakkan kita kencing berdiri n dari segi kesihatan juga ia tidak baik untuk zakar lelaki.

kasih ibu... bawa bekal mee goreng, air mineral, air kotak strawberi n biskut


kasih seorang bapa... sampai terlelap nunggu iman bersiap!


adik amien pun dah bangun, ikut hantar abang naik bas


cewahhh... iman dengan tak sabar2nya nak g ke bas

man, jangan duduk belakang sangat! abah suh duk tengah hihihi


tengok ah tu...suka naik bas...ha ok duduk tengah he...

what he done on first day school...

Moga terus bersemangat menimba ilmu walau di mana kita berada... Jadilah anak yang soleh dan bijak! Moga ibu pun akan dapat kembali bertugas di sekolah suatu hari nanti...Amin ya rabbal a'lamin... Bestnyerrr sekolah!

10 comments:

aS_c0mei said...

Salam kak.tumpang tanya,sekarang kat sana musim sejuk ke?

salam ziarah....

Kak Pidah Samjan said...

syahdu bc ape yg awk tulis aaa. Betapa rase syukur sgt duk msia. dah bujang dah iman... relaks je ek naik bas, mcm dah biase je

Khairunnajwa said...

peah, ni bukan iman yg excited g skolah, mcm ko plak yg nak ke sekolah =)

Cahaya hidup said...

cakap dengan iman, tak boleh kencing berdiri sebab nenek syaitan, datuk syaitan berlumba-lumba nak pergi mandi...kalau yang tempang tu, boleh sihat balik....hu,hu

WWRemboe™ said...

hari pertama patut antor le...
bagi budak tu hilang rasa takut....
tapi sebab Iman ni excited nak gi sekolah...kira takpela....
heppi je nampak dia...

sekolah kat Qatar ni mmg takde roh Islam...sebab kat British Stream...kirakan kalo kat Mesia tu antor sekolah international la...apa2 pun kita jangan mengalah....ada hikmahnya tu....

Yang penting, berdoa kepada Allah untuk apa yang terbaik buat anak kita....InsyaAllah....

Doktor Amir said...

Ur are a good wife. Beautiful sexy and take care well

redha5757 said...

Salam...first time bc citer psal first day iman g sekolah kelakr la...x dpt bygkan cmne iman nek bas sorg2 kat negara asing, to muke nampk hepy je..pulak tu ade ke patut kencing berdiri..isk2x..pepun tu penglamn..blik mesia nanti citer lagi tau...

zureynee said...

salam...
peah bule check blog k.ina kerteh tu...ada dh...

ummu masyitah said...

salam, wah Iman dah sekolah erk?
moga2 Allah lindungkan anak2 kita dari anasir2 tak baik kan, Fieah kan.

Mohd Sabar & Rafieah said...

as : wslm wrth...hmmm dah nak masuk winter ni...cuaca dah tak seterik dulu cuma humidity tinggi...

kak pidah : dia suka sangat naik bas...sampai kata kami tak yah amik or antar dia...

wawa : ko ni mcm tahu2 jek wa :p

yati : dah bgth n dah ajar dia dah...lps ni peah suruh g yang ada mangkuk tu...

remboe : dia tak takut lah remboe...kan dia nak sangat g sekolah...brape lama dia tunggu sejak datang sini ;)

doktor amir : allahu akbar!

izal : ramai kawan2 tu yg tak takut gaks kot...lg naik bas company bukan naik bas tambang cam kat mesia tu

kak zue : ok kak...tq...(tak sempat2 lg nak tengok)

kak masyitah : haá kak...doa je lah banyak2...